« Când ai o treabă, fă-o bine, cât de repede poți, apoi relaxează-te și gândește »
E mică și sapă pe sub pământ. O face cu tihnă și încăpățânare. E oarbă, dar are mirosul și auzul foarte fine și muncește fără nici un plan, adică fără oprire. Are un singur scop: să nu stea pe loc. Și uite așa, o grămadă de șanțuri inutile apar în curțile oamenilor. Când avem de a face cu o cârtiță suntem siguri de un singur lucru: noi vom pierde bătălia. Există o singură metodă de a scăpa de pacostea asta, mi-a spus-o un țăran: stai la pândă și îi dai cu lopata în cap.
Cea mai bună metodă pentru ca o organizatie să piardă bani este ca toți oamenii să muncească încontinuu. Asta a spus Eliyahu Goldratt în 1999 adresându-se unui grup de oameni de afaceri din vârful mai multor multinaționale. Publicul a fost foarte contrariat de această afirmație. Cum adică să spui că munca fără oprire provoacă pierderi unei companii?
Printre clienții mei se numără un domn cu multă experiență care mi-a mărturisit într-o zi că nu poate promova unul din angajați pentru că … muncește prea mult. « Omul ăsta își găsește tot timpul ceva de făcut, mi-a spus el. Atrage munca precum un magnet. Agitația lui mă obosește și pe mine și pe colegii mei. Avem impresia că el nu-și poate justifica existența decât făcând tot timpul câte ceva. Noi investim în dezvoltarea lui, iar el își pierde timpul făcând facturi. Mi se pare că îl deranjează pur și simplu să aibă timp pentru el. În întâlnirile de lucru se leagă mereu de mărunțișuri și peste tot vede probleme. Îl respectăm cu toții pentru că e foarte politicos și muncitor. Dar nu e suficient pentru o poziție managerială. Eu îl știu de vreo 7 ani, dar de la o vreme am început să-l evit. »
Întrebarea mea vine de la sine : « Cine poate fi promovat imediat? » Răspunsul a venit la fel de repede. « Voi face o mutare laterală, mi-a spus interlocutorul meu. Mă gândesc la cineva care este ca o cobră față în față cu prada. Rezolvă problemele dintr-o singură mișcare. Și pe deasupra mai e și relaxat tot timpul. Nu te bate la cap cu analize, nu se lamentează, vede soluții. E o placere să lucrezi cu el. E adevărat, e mai tânăr, dar îl voi sprijini. Poate așa își va da seama și celălalt că nu despre a munci bezmetic este vorba. »
Cheia succesului? « Când ai o treabă, fă-o bine, cât de repede poți, apoi relaxează-te și gândește », spune Eliyahu Goldratt. Voi ce sunteți: cârtiță sau cobră?
Professional Certified Coach
Știu că ne putem face din trecut aliat și că în fiecare aspirație există o posibilitate prezentă care nu a fost folosită încă.