(Ascult cuvintele acestui proverb, încercând să înțeleg ce spun ele separat și apoi întreaga “haită”.)
Haita vorbește despre un grup care are un scop comun, acela de a-și găsi împreună hrana și de a-și asigura securitatea. Vorbește despre asigurarea nevoilor de bază, de supraviețuire și despre perpetuarea speciei, nicidecum despre aspirații mai înalte. Lupul, acest animal despre care se spune că își poate schimba părul, dar năravul ba, este cel care nu se transformă, indiferent de condiții și de opțiuni. Trebuie devine cuvântul ce impune direcția, fără a lăsa loc opțiunilor, indiferent de sentimente sau de valori. Această lipsă de opțiuni este total diferită de filozofia de coaching. Urlatul este un obicei specific lupilor, niciun alt animal nu este descris prin urlat, tăcerea sau liniștea nu apar ca alternativă.
Alegând să faci parte într-o haită ai fie posibilitatea să intri într-un nou sistem și să te schimbi, să ajungi ca ceilalți membrii ai haitei, fie posibilitatea să ieși repede din sistem. Nu există opțiunea să schimbi haita după felul tău. Daca schimbarea ta nu este autentică, urlatul va suna ca un bocănit de cerbi sau mormăit de urși și excluderea este iminentă.
Un cunoscut s-a alăturat de curând unei haite și este exact în situația în care se întreabă dacă să înceapă să urle sau să încerce să aducă haita la nivelul unui, de exemplu, roi de albine. Dialogând cu el, încep să întreb “Cine spune că trebuie să urli ca lupii?”, “Ce este bun în a urla?”, ”Ce ai în comun cu năravul lupilor?”. Aceste întrebări sunt menite să schimbe direcția de la paradigma centrată pe alții la centrare pe sine, să armonizeze propriile valori cu valorile grupului. Când obiectivul personal este acela de a crea armonie, apartenența la un grup devine absolut naturală.
Elena a obținut certificarea ANC ca Specialist în activitatea de coaching, fiind absolventă a școlii Coachingdipity din 2017. Elena a constituit în cadrul unei companii un club intern de coaching. Este un suporter al coachingului individual și de echipă, pe plan personal sau profesional. Experiența de peste 20 ani în diverse industrii a învățat-o că nu există subiecte de coaching specifice unei industrii sau unei funcții.
Confirmări/Notificări