Prima mea întâlnire cu norocul a fost la terminarea facultății. Visam o carieră în marketing. Domeniul era nou, puțin cunoscut în Romania la începutul anilor `90. Eram nehotărâtă și tensionată. Ca proaspăt absolvent nu era usor să găsești rapid un astfel de job. Așa că atunci când un prieten bun al tatălui meu mi-a spus: “Ai noroc, este disponibil un post bine plătit în cadrul unui minister important”, primul impuls a fost să accept pe loc. Am avut totuși inspirația să-mi iau un moment de gândire.

Mi-am dat seama că un astfel de post nu era ceea ce căutam, nu m-ar fi făcut fericită și nu m-ar fi dus profesional mai aproape de visul meu. Mi-am amintit versul lui Walt Whitman: “Eu nu cer noroc, norocul eu însumi îmi sunt” și am încercat să-mi imaginez cum aș putea să-mi împlinesc visul, cum aș putea “să-mi fac singură norocul”. Aveam energie, optimism și curaj pentru a încerca ceva complet nou, așa că am decis să refuz propunerea. Am ales o variantă mai riscantă, care implica încă un an de studii intense, departe de cei dragi. Am hotărat să particip la un concurs pentru o bursă de studii în marketing, în Franța. Nu eram sigură că la sfârșitul studiilor voi reuși să găsesc un job în acel domeniu. Renunțam la o slujbă sigură, bine plătită, urmând o cale necunoscută, de dragul unui vis. Am obținut bursa, am absolvit cursurile, iar în următorii ani am fost răsplătită cu o carieră în domeniul mult visat.

Mulți ani mai târziu, când viața mea s-a intersectat cu coachingul profesional, am realizat că de fapt atunci, la 22 de ani, trăisem prima mea experiență de self-coaching. Uneori cunoscuților mei, atunci când sunt nehotărâți, când au vise, însă ezită să le transforme în realitate, și se plâng că norocul nu le surâde, le spun că de fapt se tem de decizii și le recomand să încerce să devină proprii lor coachi, punându-și câteva întrebări simple:

Ce te face pe tine fericit cu adevărat? Dacă te-ai întâlni cu duhul din lampa fermecată, ce dorința i-ai cere să-ți împlinească? Dacă toate temerile care te împiedică să acționezi nu ar exista, ce decizie ai lua? Care este primul pas, cel mai mic, pe care poți să-l faci imediat, ca să-ți urmezi visul?

Răspunsurile sincere te pot face să vezi lucrurile într-o altă lumină. Țineți minte deci vorbele lui Whitman: “Eu nu cer noroc, norocul eu însumi îmi sunt” sau ”Norocu-i după cum și-l face omul”, cum spune un vechi proverb românesc