Ții în mână o vrabie, adică ceea ce ești acum. Îți dorești foarte mult o transformare. E provocatoare. Este vrabia de pe gard. Ce faci, dai vrabia din mână pe cea de pe gard?

Povestea acestui proverb este parte din poveștile de viață ale unora din clienții mei. Ei vin la mine cu următorul tip de problemă: lucrează într-o corporație, adică au în mână o vrabie destul de sigură. Însă își doresc ceva nou, adică vrabia de pe gard. De regulă vor sa fie antreprenori și să creeze afacerea lor. Întrebarea care le vine mereu în minte este: cum să abandonez ceva sigur, uneori neplăcut și care îmi permite o viață decentă, pentru ceva interesant despre care nu știu dacă mă poate susține financiar?

În procesul de coaching clientul realizează că pentru a pune mâna pe vrabia de pe gard e nevoit să renunțe la cea din mână. Adică să renunțe la confortul prezent pentru ceva incert. Această trecere de la un prezent confortabil la un viitor incert este resimțită ca o puternică tensiune interioară.

Eu, coach-ul său, îl însoțesc pe acest drum în care își conștientizează tensiunea prin care trece. Este primul pas pe care îl face. Urmează al doilea: acceptă aceasta tensiune interioară și începe să facă loc la ceva nou în viața lui: își fixează un obiectiv. Abia acum creativitatea lui începe să se exprime și descoperă el însuși cât de puternic poate fi. În relația de coaching începe să descopere cum își poate accesa singur resursele pentru a face și următorul pas: un plan de acțiune pentru a-și atinge obiectivul. Tot el va decide dacă va merge până la capăt către obiectivul lui, adică dacă va da vrabia din mână pe vrabia de pe gard. E o decizie foarte importanta pe care procesul de coaching i-o poate clarifica.

Orice decizie va lua este una provocatoare pentru că o vrabie zboară, oricare ar fi ea sau oriunde s-ar afla: în mână sau pe gard.