Perseverența, aceasta este povestea acestui proverb. Insiști și cîștigi. Sau așa pare. Perseverența este o armă cu două tăișuri: poate învinge orice obstacol sau poate fi cuțitul foarte ascuțit pe care încerci să îl prinzi în timp ce cade.

În varianta ei nocivă, perseverența este încăpățînare. Indiferent de ce se întîmplă, tu o ții pe a ta și nu vrei să schimbi nimic. În orice situație de viață cu care te confrunți, repeți la nesfîrșit aceeași schemă pe care ai învățat-o. Nici o schimbare nu e posibilă, trăiești într-o iluzie de viitor plămădită exclusiv din trecutul tău.

În varianta ei bună, perseverența este o formă de încăpățînare benefică pentru că ținta ei este acel ceva care aduce ceva nou în viața ta. Este forța care te proiectează în viitorul care produce schimbare. Singurul viitor care poate produce schimbare în viața ta este cel în care te întîlnești cu tine însuți. Este o întîlnire rară și prețioasă.

De obicei te întîlnești cu ceea ce așteaptă ceilalți de la tine pentru că așa ai fost învățat. Picătura mică găurește piatra tare. Piatra ești tu și ești ce este mai tare în povestea asta. Picătura mică e alcătuită din ce vor ceilalți de la tine. Pică încet, încet peste tine pînă găurește ceea ce este mai prețios în tine, ființa ta lăuntrică.

Doar o încăpățînare la fel de mare ca a celor care te-au făcut să crezi ca ești ce vor ei te poate face să descoperi cine ești tu. Doare, dar merită.